Lad os tale om de 38 billioner liv, der bor inde i dig.

Fra fødsel til død er demed dig 365 dage om året - 24 timer i døgnet.

Det overrasker dig måske, men fra fødsel til død er din mest trofaste ledsager bakterien. De er altid med dig – når du spiser, sover, arbejder… vi kan ikke flygte fra dem, så vi må leve med dem.

Forskere der arbejder for Yakult-instituttet er nysgerrige omkring “de liv inde i os”: Hvem er de? Hvordan og hvorfor er de i vores krop? Hvad laver de inde i os?

Her vil du finde ud af mere om tarmmikrober. Dog er der stadig en del uklarhed, og derfor arbejder Yakult-instituttet hårdt på at identificere mekanismerne og funktionaliteten af tarmmikrober.

Der bor omkring 100 billioner bakterier på og i din krop. Nogle lever på din hud, i din mund, næse, urinveje og kønsorganer. De fleste lever i din tarm. De gode bakterier kan neutralisere toksiner fra dine tarme, stoppe vækst af svamp og dårlige bakterier, og på samme tid holde dine tarme sunde, samt påvirke dit immunforsvar positivt.

Der lever billioner af gode og dårlige bakterier i din tarm. Disse er tilsammen kaldt tarmmikrobakterier. Der bor mindst tusind forskellige arter i din tarm. Vi kalder alle mikroorganismer på og i din krop for mikrobiota. Samlingen af gener i alle mikroorganismer er tilsammen kaldt for mikrobiome. Alle har deres egen specielle samling, der er lige så unik som et fingeraftryk eller dit DNA.

Bestemte gode bakterier kan neutralisere toksiner og for eksempel kontrollere vækst af svamp og dårlige bakterier, men de kan også have en positiv effekt på immunforsvaret.

Man har dog også brug for de dårlige arter, men meningen er, at de ikke skal have overhånden. Det er et slags økosystem, hvor der skal være balance. Man kan faktisk sammenligne dette dynamiske økosystem af mikroorganismer med et økosystem i naturen. Alt samarbejder og den rette balance er essentiel.

Dette er især vigtigt for vores kroppe, da vores tarme arbejder med fordøjelse, optagelse af næringsstoffer og optimering af immunforsvaret 24 timer i døgnet. Blandet andet producerer tarmflora B og K vitaminer og bestemte korkædedefedtsyrer, der hjælper med at holde tarmcellerne sunde.

Forskellige faktorer kan have en skadelig effekt på balancen i tarmfloraen. Dette kunne være en usund livsstil, sygdom, anstrengelse, rejser, men også bare alderdom.

For at have en god balance er det vigtigt at spise varieret, sund mad, få nok søvn og være opmærksom på hygiejne.

En fiberfyldt diæt kan hjælpe med at fastholde dine egne gavnlige bakterier i dine tarme. Her kunne man for eksempel indtage fibre i grønsager, frugt, havregryn og groft brød.

Næringsværdi 100 ml Flaske (65 ml)
Energi (kcal/kJ)
66 kcal / 280 kJ
43 kcal/ 182 kJ
Fedt (g)
0
0
--- heraf mættede fedt (g)
0
0
Kulhydrat (g)
15
10
--- heraf sukkerarter (g)
14
8.8
Protein (g)
1.3
0.8
Salt (g)
0.04
0.03