L. capillatus (Taiwanese “Stinky tofu” ).

Videnskabeligt navn

(Slægt/art)

Liquorilactobacillus capillatus, tidligere kendt som Lactobacillus capillatus1

Klassifikation

Række: Firmicutes

Klasse: Bacilli

Orden: Lactobacillales

Familie: Lactobacillaceae

Form

Stavformet

Oprindelse

Gæret saltlage brugt til produktion af “stinky tofu” (stinkende tofu) (Taiwanesisk).
Opdagelse2008
OpdagerenChao m.fl. (National Yang-Ming University, Taiwan)2

Traditionel Taiwanesisk mad , stinky tofu

På de Taiwanesiske natte- og vejside-markeder vinder en traditionel gæret madvare popularitet. Det drejer sig om ”stinky tofu” (eller stinkende tofu) som er bearbejdet tofu der, som navnet antyder, er yderst stærkt ildelugtende.

”Stinky tofu” er lavet af normal tufo som, i nogle timer, har ligget i en naturligt gæret saltlage lavet på grøntsager, skaldyr, kød mm. Herved mættes tofuen med den unikke duft, hvorefter den renses i vand for at fjerne overskydende lugt og grums. ”Stinky tofu” spises friturestegt eller i en stuvning. Det kan godt være, at lugten stimulerer de lokales appetit, men udefrakommende vil nok helst undgå retten pga. lugten. Det var meget interessant at undersøge identiteten af de mikroorganismer, som var til stede i den naturligt gærede saltlage.

Mælkesyrebakterier isoleret fra den gærede væske fra ”stinky tofu”

I 2005, blev et studium gennemført for at afdække, hvilke mikroorganismer der var i den gærede saltlage, som blev brugt til ”stinky tofu”, og det viste sig, at selvom den samlede mængde bakterier var lille, så var diversiteten af mælkesyrebakterier stor.

Overraskende nok, så opdagede vi en mælkesyrebakterie med flagel, som ikke svarede til andre kendte bakteriearter1. Chao og hans kollegaer opkaldte bakterien Lactobacillus capillatus, hvor ’capillatus’ på latin er betegnelsen for ’langt hår’, som hentydede til det karakteristiske lange flagel (hår) på denne bakterie. I 2008 blev bakterien officielt indrapporteret.

Slægten Lactobacillus inkluderer omkring 294 typer bakterier3, men kun 3 arter er kendte for at have bevægelige flageller4. Denne bakteries karakteristika og anvendelsesmuligheder udgør interessante fremtidige forskningsområder.

Vidste du at…?

Et flagel (pl. flageller) er en hale- eller pisklignende forlængelse på en bakteriecelle (eller andre celler) og er det mest brugte redskab til at skabe bevægelse hos bakterier. Bevægelse er vigtig hos bakterier specielt i konkurrencen om næringsstoffer.

Kan du se L. capillatus’s flagel i fotografiet?

Andre bakterier, du måske er interesseret i

L. capillatus

(Taiwanesisk “Stinky tofu”)

L. kisonensis

 (Japanske pickles “Sunki”)

B. mongoliense

(Mongolsk alkoholdrik lavet på hestemælk)

R. zopfii

(Renseanlæg til spildevand)

References
  1. Zheng J, Wittouck S, Salvetti E, et al. A taxonomic note on the genus Lactobacillus: Description of 23 novel genera, emended description of the genus Lactobacillus Beijerinck 1901, and union of Lactobacillaceae and Leuconostocaceae. Int J Syst Evol Microbiol. 2020;70(4):2782-2858.
  2. Chao SH, Tomii Y, Sasamoto M, et al. Lactobacillus capillatus nov., a motile bacterium isolated from stinky tofu brine. Int J Syst Evol Microbiol 2008;58:2555–2559.
  3. https://lpsn.dsmz.de/genus/lactobacillus (accessed 2 October 2020)
  4. Cousin FJ, Lynch SM, Harris HM, et al. Detection and genomic characterization of motility in Lactobacillus curvatus: confirmation of motility in a species outside the Lactobacillus salivariusAppl Environ Microbiol. 2015;81(4):1297-1308.
Når du bruger vores hjemmeside, vil der blive placeret cookies til analyseformål og cookies som skaber en mere værdifuld oplevelse på vores hjemmeside. Hvis du klikker på accepter, placeres en anden cookie, der gør det muligt at tilpasse indhold og reklame til dine præferencer på denne og andre hjemmesider.
Accepter Læs en mere detaljeret beskrivelse af, hvilke type cookies vi bruger, og hvordan du tilpasser cookieindstillingerne yderligere i vores cookieerklæring.
Næringsværdi 100 ml Flaske (65 ml)
Energi (kcal/kJ)
66 kcal / 280 kJ
43 kcal/ 182 kJ
Fedt (g)
0
0
--- heraf mættede fedt (g)
0
0
Kulhydrat (g)
15
10
--- heraf sukkerarter (g)
14
8.8
Protein (g)
1.3
0.8
Salt (g)
0.04
0.03