Bifidobacterium Mongoliense

Videnskabeligt navn

(Slægt/art)

Bifidobacterium mongoliense

Klassifikation

Række: Actinobacteria

Klasse:

Actinobacteria
Orden: Bifidobacteriales

Familie: Bifidobacteriaceae

Form

Stavformet (polymorfe)

Oprindelse

Alkoholisk drik baseret på hestemælk (Mongoliet)
Opdagelse2009
OpdagerenWatanabe m.fl. (Yakult Central Institute, Japan)

Traditionel fermenteret mælk fra Mongoliet

I århundrede har nomaderne i Mongoliet lavet forskellige typer fermenteret mælkebaserede produkter ved brug af traditionelle metoder. Nogle eksempler herpå er; ”airag” som er en alkoholisk drik lavet på fermenteret mælk fra hopper (hestens hunkøn), ”tarag” er en yoghurt lavet på ko-, yakokse-, fåre- eller gedemælk, og ”hormog” er lavet på kamelmælk. Airag er fremstillet på friskmalket hoppemælk som gentagne gange bliver kærnet i en læderpose eller et trækar. Fermenteringen bliver ikke kun udført af mælkesyrebakterierne, men også gærceller, som nedbryder laktose, hvilket resulterer i en alkoholprocent på 1-2%. Denne drink er rig på vitaminer og andre næringsstoffer og er derfor en vigtig kilde i den mongolske diæt, som oftest har en begrænset mængde grøntsager.

Siden gammel tid har disse fermenterede mælkeprodukter spillet en vigtig rolle for mongolernes sundhed og helbred, og i nyere tid har de vakt stor interesse i form af probiotika. Der har dog været mangel på detaljeret information om de mælkesyrebakterier og gærceller som er involveret i fermenteringsprocessen.

Den 31. Bifidobakterie blev fundet i airag

Bifidobakterier er klassificeret i 32 bakteriearter og 9 underarter, og de fleste af dem er anaerobe bakterier som lever i tarmene hos mennesker og dyr.

I 2004 undersøgte forskere fra Yakult Central Institut, hvilke typer af mælkesyrebakterier og gærceller der eksisterer i de traditionelle fermenterede mælkeprodukter såsom de mongolske airag og tarag. De fandt B. mongoliense i airag fra prøver indsamlet i Gobi-ørkenen og i skov-steppe regionen mere end 500km fra hinanden1.

Airag-prøverne blev opdyrket i agar-medie som selekterede for mælkesyrebakterier, og fremvæksten af en meget lille koloni blev observeret. Da forskerne med stor omhu isolerede kolonien, opdagede de, at der var tale om en stadig ukendt bakterieart. Denne bakterie kan gro nogenlunde selv under tilstedeværelsen af ilt (fakultativt anaerobe). Dette er en egenskab man sjældent ser hos bakterier i slægten Bifidobakterie, og det opfattes som en tilvænning til det miljø, som opstår ved den gentagne omrøring under tilberedningen af airag.

Watababe og hans kollegaer opkaldt bakterien Bifidobacterium mongoliense til ære for det sted hvor den var isoleret fra, og annoncerede den officielt i 2009, som verdens første Bifidobakterie isoleret fra fermenteret mælk.

Vidste du at…?

De fleste bakteriearter er obligatorisk anaerobe. Det vil sige, at de gror i et miljø som ikke indeholder ilt (som f.eks. den distale del af tyktarmen).

Andre bakterier, du måske er interesseret i

L. capillatus

(Taiwanesisk “Stinky tofu”)

L. kisonensis

 (Japanske pickles “Sunki”)

B. mongoliense

(Mongolsk alkoholdrik lavet på hestemælk)

R. zopfii

(Renseanlæg til spildevand)

References
  1. Watanabe K, Makino H, Sasamoto M, et al. Bifidobacterium mongoliense nov., from airag, a traditional fermented mare’s milk product from Mongolia. Int J Syst Evol Microbiol 2009;59:1535–1540.
Næringsværdi 100 ml Flaske (65 ml)
Energi (kcal/kJ)
66 kcal / 280 kJ
43 kcal/ 182 kJ
Fedt (g)
0
0
--- heraf mættede fedt (g)
0
0
Kulhydrat (g)
15
10
--- heraf sukkerarter (g)
14
8.8
Protein (g)
1.3
0.8
Salt (g)
0.04
0.03